Aanwezigheidsmelder

Soorten aanwezigheidsmelders

Een aanwezigheidsmelder is in feite een heel eenvoudig apparaat dat wordt gebruikt om de fysieke aan- of afwezigheid in een gebied te vinden. Het controleert de aanwezigheidszone op fysieke aanwezigheid met behulp van infraroodtechnologie - als iemand wordt gedetecteerd, activeert de detector automatisch een handeling zoals het inschakelen van de lichten. Het concept van de aanwezigheidsmelder is heel eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Het is echter erg belangrijk om te beseffen dat er verschillende niveaus van aanwezigheidsdetectie zijn. Afhankelijk van de aard van de functie en de eisen van de werknemers kunnen verschillende soorten apparaten worden gebruikt.

Het eerste niveau van aanwezigheidsdetectiesysteem staat bekend als passief. Dit type apparaat heeft geen batterij, radiosignalen of andere elektronische apparatuur nodig om te werken. Wat het doet, is automatisch de lichten inschakelen wanneer een medewerker of een bezoeker de sensor nadert. Dit is de meest basale vorm van aanwezigheidsdetectie en de meeste bedrijven gebruiken deze alleen in hun bedrijfspand.

Het tweede niveau van aanwezigheidsdetectie staat bekend als een infrarood van hoge kwaliteit. In dit geval zijn er meerdere sensoren die beweging detecteren. Als een object dat zich in het gebied beweegt, wordt gedetecteerd, activeren de sensoren de juiste acties, zoals het inschakelen van de lichten. Deze zijn erg handig bij het detecteren van diefstal. Dit type systeem is vrij duur, maar het is een van de meest betrouwbare apparaten die er zijn. Het heeft vele voordelen, zoals het extreem nauwkeurig detecteren van bewegingen en het niet nodig hebben van batterijen.

Het derde niveau van aanwezigheidsdetectie wordt actief genoemd. Hiervoor is een batterij nodig en moet het personeel een batterijlader dragen. Dit is de duurste vorm van aanwezigheidsdetectie en wordt veelal gebruikt voor industriƫle toepassingen zoals luchthavens en treinstations. Het vereist een bekwame menselijke operator en is geen goede optie voor een normale kantooromgeving. De menselijke operator gebruikt de radiosignalen die door de camera worden verzonden om de sensor te activeren.

Het vierde niveau van aanwezigheidsdetectie heet infrarood van hoge kwaliteit. Dit is een van de beste vormen van aanwezigheidsdetectie omdat het nauwkeurig en betrouwbaar is, signalen of camera's gebruikt en er geen handmatige interactie met de machine nodig is.

Aanwezigheidsdetectoren hebben een verscheidenheid aan functies en toepassingen die kunnen worden gevonden door een zoekopdracht uit te voeren. Een aanwezigheidsmelder wordt het meest gebruikt voor het bewaken van de kantoorruimte en de beweging van een medewerker in een bepaald gebied.